КАК СЕ ПРАВИ Прощъпулник - традиция, семейство и още нещо

2019-10-15

Първите стъпки на нашето мъниче са налице. Щастливи са всички - родители, баби, дядовци, роднини и приятели. Всичко хубаво те първа предстои - бягане, тичане, падане, ставане, пипане и опознаване на света. Всъщност за мама и тати бягането на къси разстояния предстои да започне. Вълненията са големи, а традициите трябва да се спазват спрямо българските народни обичаи.


rn

Какъв обичай е ПРОЩЪПУЛНИКА?


rn

Познат български обичай, с който отбелязваме прохождането на детето - ритуал, който се прави след като детето е стабилно проходило. Всяко дете прохожда в различна възраст и ако вашето дете се е забавило с този процес, това избощо не би трябвало да ви безпокои. 


rn

Според обичая, прощъпулника определя каква ще е бъдещата професия на детето. Нареждат се предмети  (по ваше усмотрение), онзи от тях, който детето хване в ръцете си първи, показва с какво детето ще се занимава, когато порастне. Наредете предмети на земята или на маса, така че да са видими за детето. Задължително преди


rn

За извършването на прощъпулника на земята се постила бяло платно, питката се търкулва по него, а детето трябва да бъде насърчено да тръгне след нея и стигайки до предметите да избере един от тях.


rn

Всъщност за празника е важно да имате едно красиво-персонализирано платно за прощъпулник (което можем да ви изработим) и вкусна питка, за която предполагаме, че ще бъде замесена от щастливата майка или баба. Питката се разчупва и първото парче се дава на детето и след това на всички останали гости. 


rn

Какви предмети да наредите - Идеи:


rn

* Книга – писател, учен, учител
* Химикал – журналист
* Черпак – готвач, ресторантьор
* Стетоскоп – лекар
* Ролетка – строител
* Линия – архитект
* Огледало – фризьор, гримьор
* Паспорт – дипломат, пътешественик
* Компютърна мишка – ИТ специалист
* Портмоне – банкер, финансист
* Калкулатор – счетоводител
* Черта за рисуване – художник
* Музикален инструмент – музикант
* Топка – спортист
* Самолет – пилот


rn

Всички платна за прохождане може да разгледате на нашата интернет страница https://beboka.com/products/footsteps/


rn

Весел Прощъпулник!

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни. За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие. Ще използваме данните за да можем да ви предложим възможно най-удобно пазаруване в онлайн магазина ни. Ако натиснете бутона "Приемам", ще дадете съгласието си. За повече информация, моля прочетете нашата  Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

приемам

Меню